spot_img
spot_img
More

    Tryggare affär med mäklare?

    Tryggare affär med mäklare? Ja, inte alltid. Jag har sett alltför många fall där mäklare försöker stressa igenom husförsäljningar. En orsak är att de jobbar mot provision. Mäklarna får ju bara sin provision om de säljer bostaden, annars får de inget alls. 

    I SVT:s Debatt togs detta upp och Folke Grauers, professor i handelsrätt, sa att han är kritisk till provisionssystemet. Han menar att det är kontraproduktivt, eftersom mäklare hindras från att vara ambitiösa och ta upp problem kring affären. De vill få dealen i hamn, så att de kan få sina pengar och betala sina räkningar.

    Jag är glad att detta lyfts fram i en debatt. Snabba affärer och trygghet går ju inte direkt hand i hand. Kanske borde ersättningen utformas på annat sätt?

    Betala inte onödigt mycket för mäklaren
    Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt jämföra mäklare och att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i området där du bor. Du skickar in dina uppgifter, det är helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra mäklarna. Du väljer sedan själv om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita eller inte. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare men även när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

    Felaktig syn på mäklare

    Journalisten Viggo Cavling menade i programmet att det är superenkelt att sälja sin bostad själv, det kan säljaren ibland spara 100 000 -150 000 kr på. Om det har han skrivit en bok.

    Men när Viggo hävdar att mäklaren bara jobbar i 10-20 timmar och tjänar 100 000 kr per försäljning, så är han ute och cyklar i de flesta fall. Jag har själv förmedlat hus och vet hur långdragna husaffärer kan vara.

    Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet, tog under kvällen upp att det inte är pengarna som styr, att det inte är därför man utbildar sig till mäklare. Anledningen är att det är ett roligt och omväxlande yrke, säger hon. Men blivande fastighetsmäklare har sagt precis tvärtom till mig, bland annat när jag har föreläst på Fastighetsmäklarprogrammet på Malmö högskola. Många tror att de kommer att göra stora klipp och i storstäderna är det heller inte omöjligt.

    Fler debatter i de här ämnena efterlyses!

    Senaste artiklar

    Relaterade artiklar

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här