Byggnadstillbehör är fasta installationer som ingår i bostaden och därmed ingår i bostadsaffären om inget annat avtalas. Både köpare och säljare bör vara noga med att klargöra vad som ingår och inte för att undvika framtida tvister. Ett tydligt avtal och en noggrann objektsbeskrivning är avgörande för en smidig bostadsförsäljning.
Definition av byggnadstillbehör
Byggnadstillbehör regleras i Jordabalken 2 kap. 2 §, där det anges att de föremål som är fast monterade och avsedda för stadigvarande bruk i byggnaden räknas som byggnadstillbehör. Det innebär att om något är fast monterat och har en funktionell koppling till byggnaden, betraktas det som ett byggnadstillbehör.
Exempel på byggnadstillbehör
Nedan listas några vanliga exempel på vad som räknas som byggnadstillbehör:
✅ Köksskåp och bänksskivor
✅ Spis, ugn och fastmonterad mikrovågsugn
✅ Kyl och frys
✅ Fast belysning och armaturer
✅ Garderober och fasta skjutdörrar
✅ Element och fast monterad luftkonditionering
✅ Tvättmaskin och torktumlare
✅ Kaminer och kakelugnar
✅ Varmvattenberedare
Vad räknas INTE?
Det som inte är fast installerat för stadigvarande bruk, som exempelvis tavlor, mattor, möbler, belysning (förutom armaturer i kök och badrum) anses inte vara byggnadstillbehör och kan tas med av säljaren.
Räknas belysning och lampor som byggnadstillbehör?
- En vanlig lampa som är lös och flyttbar (t.ex. en taklampa till vardagsrummet, en bordslampa eller en väggkontakt-ansluten lampa) räknas inte som byggnadstillbehör.
- Fast installerade armaturer, som infällda spotlights eller belysning som är hårdkopplad till elsystemet, kan räknas som byggnadstillbehör om de är avsedda för stadigvarande bruk.
Vad gäller vid försäljning av bostad
Vid en bostadsförsäljning ingår alla byggnadstillbehör automatiskt i affären, såvida inget annat anges i kontraktet. Om säljaren vill ta med sig något som normalt anses vara ett byggnadstillbehör, måste detta tydligt framgå i avtalet mellan parterna.
Viktigt att tänka på
- Skriv i kontraktet om något ska undantas från försäljningen.
- Var tydlig i objektsbeskrivningen så att det inte uppstår missförstånd.
- Förhandla och kom överens med köparen om eventuella undantag.
Om någon del av byggnadstillbehören tas bort utan att det är överenskommet, kan köparen ha rätt till ersättning eller krav på att föremålet ska återlämnas.