spot_img
spot_img
More

  Köpa in sig i bostad och ta över en del av lånet

  Frågan nedan är ställd av en av våra läsare som vill köpa in sig i sin sambos hus och ta över en del av lånet. Svaret nedan är från en av våra experter.

  Fråga:
  Jag ska bli delägare i min sambos hus och ta över halva lånen. Han har barn från ett tidigare förhållande och vi har inga gemensamma och vi är inte gifta. Är detta komplicerat? Vem kan hjälpa oss med diverse papper och “trygghetsavtal”? Vad är kostnaderna för detta?


  Går du i tankar att köpa bostad?
  Vi rekommenderar att du söker lånelöfte hos hemsidan Lånekoll.se. De jämför flera olika banker för att kunna erbjuda dig riktigt låga räntor. Det har lyckats ordna räntor ända ner till 1,09 % åt vissa kunder. De kan även hjälpa dig att förhandla ner räntan på befintliga lån.
  När du ansöker hos Lånekoll får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
  Det är helt gratis att göra en ansökan hos Lånekoll och du förbinder sig inte till något när du gör en ansökan.

  Svar:
  Det är mycket klokt av dig att fundera igenom detta innan ni flyttar samman. Ta kontakt med en familjejurist och gå igenom den ekonomiska situationen för att se vilka försäkringar ni kan behöva för att få ett bra skydd om en av er avlider. Skriv testamente till förmån för varandra och lägg in varandra som förmånstagare i era tjänstepensioner om ni vill ha det så.

  Om din sambo avlider ärver hans barn all hans egendom om han inte har testamenterat något till dig. Han skulle kunna ta en livförsäkring och ange dig som förmånstagare, då får du en summa pengar som du kan lösa ut hans barn med om han avlider. Han kan inte testamentera alla sina ägodelar till dig. Barn som inte är gemensamma har alltid rätt att få ut sin laglott, det vill säga halva arvslotten direkt när föräldern avlider även om han skriver ett testamente.

  Vad det kostar att anlita en familjejurist varierar. Det finns många att välja på och du kan enkelt jämföra jurister och deras priser på Dorunner.se. Undvik att betala onödigt mycket för juristen.

  Om du istället vill göra allt själv och spara pengar
  På Juridiskadokument.se får du mallar för alla juridiska dokument och hjälp via telefon med att fylla i avtalen korrekt för endast några hundringar.

  Senaste artiklar

  Hushållsbudget

  Bolån

  Skambud på bostad

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här