spot_img
spot_img
More

  Pruta på bolån – så förhandlar du ner räntan

  Prata med din bank om möjligheten att få bättre villkor än deras annonserade ränta, även kallad listränta. Ofta är banken villig att förhandla vilket kan göra stor skillnad för din ekonomi. När du förhandlat fram en ränta, se då till att få det nya räntelöftet i skrift. 

  Ett annat alternativ för dig som låntagare är att diskutera fram en ränterabatt. Ränterabatten gäller även om banken väljer att höja räntan tills den dag då lånet beviljas, eller binds för en ny period.

  En ränterabatt gäller nästan alltid under en bestämd tid, ofta ett eller två år om du väljer tremånaders bindningstid. Kom då ihåg att kontakta banken och förhandla om en ny ränterabatt när perioden går ut.

  Se alltid till att få en skriftlig bekräftelse på allt ni förhandlat fram. Uppstår det en diskussion i efterhand är det viktigt att du ser till att du har bevis som visar överenskommelsen.

  💡 Nyhet! – Nu kan man även jämför bolån & lånelöften hos Lendo
  På Lendo.se kan du nu jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån och lånelöften. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
  Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Tips för dig som vill förhandla ner bolåneräntan

  Förhandla med banken genom att framhäva varför just du är en värdefull kund. Här finns det flera faktorer att ta hänsyn till, till exempel att du har en trygg ekonomi, du är ny kund för just denna bank, eller att du har möjlighet att lägga in flera tjänster hos samma bank.

  Bankerna värdesätter ofta nya kunder, väljer du en annan bank går banken miste om ett tillfälle att tjäna pengar samt att de tappar en marknadsandel. En annan faktor är användandet av flera tjänster. Ju fler tjänster du kan lägga hos just dem, desto mer pengar kan de tjäna på dig och det blir besvärligare för dig att byta bank i framtiden. Dessa tjänster kan handla om ett öppnat sparkonto hos dem, bankkort eller hemförsäkring.

  Att ha en trygg ekonomi är något alla banker värdesätter, varje peng som lånas ut är en potentiell risk för banken. Ju högre risk för banken desto högre ränta. Därför är det viktigt att påvisa att din ekonomi är stabil och att din bostad är en säker investering. Faktorer som påverkar detta är: ett välbetalt jobb, liten skuldbelastning, god utbildning samt stabil familjesituation. Lyft de faktorer som talar för dig.

  Dessa faktorer påverkar din kreditrisk för banken:

  • Hur stort bolånet är i förhållande till bostadens värde. 
  • Värdet på bostaden samt område där bostaden ligger.
  • Hur hög amorteringstakt du kan tänka dig.
  • Hur hög din inkomst är, samt om du har fast jobb, visstid eller projektanställning.
  • Hur din eventuella sambos ekonomi ser ut.
  • Om du har flera olika lån –till exempel privatlån, smslån, kreditkostnader med mera. 
  • Eventuella betalningsanmärkningar.

  Varje procentenhet gör skillnad. Se till att du vet tidsfristen på din rabatt och omförhandla ofta. Ha koll på din ekonomi, ditt sparande och värdet på din bostad. Förbered dig väl inför ditt möte hos banken, och ta god tid på dig, då framställs du som mer trovärdig.

  Jämför bolåneräntorna hos minst tre olika banker och spela därefter ut bankerna mot varandra. Använd den första bankens erbjudande som utgångsläge och begär lägre ränta hos nästa bank. Är du redan bolånetagare kan använda andra bankers erbjudanden för att pressa din nuvarande bank.

  Om du inte har möjlighet att själv förhandla ned räntan finns det företag som gör detta åt dig. Genom att sammanställa erbjudanden från flera olika banker kan dessa företag erbjuda dig den lägsta möjliga bolåneräntan. Pålitliga sidor där du kan jämför bolåneräntor är Lendo och Compricer. Du väljer sedan själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte, det är inte bindande.

  💡 Nyhet! – Nu kan man även jämför bolån & lånelöften hos Lendo
  På Lendo.se kan du nu jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån och lånelöften. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
  Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här