Varje hushåll bör ha en hushållsbudget utifrån sina förutsättningar. En bra hushållsbudget gör det lätt att ha koll på hur mycket pengar som kommer in varje månad och hur mycket som går ut. Det finns olika strategier att välja och mycket att lära för den som är intresserad.
Budgetmall / kalkyl för hushållet – Gratis
För att få översikt av hushållets inkomster och utgifter rekommenderas du att använda vår budgetmall. I dessa är det lätt att fylla i summor i olika kategorier och få en siffra på hur det ser ut för just ditt hushåll. Du slipper då räkna allt själv och sparar mycket tid.
🔗 Ladda ner: Budgetmall (excel-fil)
Fasta och rörliga kostnader
I en hushållsbudget finns det två delar – fasta och rörliga kostnader. För att kunna sätta upp en rimlig budget behöver detta har klargjorts. Fasta kostnader är kostnader som behövs för att kunna leva, de grundläggande behoven. Behovet omfattar normalt följande fyra punkter:
- Kostnad för boende (här ingår hyra, el, vatten och andra måsten för hemmet)
- Försäkring
- Mat
- Lån (Kan vara allt från CSN till något gammalt lån som betalas av varje månad)
Alla behöver tak över huvudet och mat i magen. Fast kostnad för mat omfattar den kostnad som krävs för att kunna äta bra mål mat om dagen, inte mat i form av restaurangbesök för nöjes skull. Boendet bör alltid vara försäkrat liksom det kan vara klokt att ha försäkring för barn, olycksfall på sig själv och liknande.
Den andra posten är rörliga kostnader. Rörliga kostnader kan också benämnas som ”allt-annat-budgeten”. Vad som ingår i rörliga kostnader varierar mellan alla hushåll, det är alla kostnader som inte krävs för att överleva men som ändå finns. Några exempel på vad som kan ingå är:
- Kläder
- Nöje
- Telefon
- Bil
- Media (TV, internet, streaming)
- Förbrukningsvaror
- Sparande
Gå igenom samtliga kostnader
Börja alltid med att gå igenom de fasta kostnader. Jämför olika försäkringsalternativ och prova förhandla eventuella räntor på lån. Matkontot kan gå att minska genom att planera veckovis, handla efter säsong och erbjudanden. Små summor här och där blir ett större belopp över tid.
De rörliga kostnaderna kan vara svår att ha koll på. Vid upprättande av en hushållsbudget kan det bli väldigt tydligt hur mycket pengar som spenderas på vad. Rörliga kostnader är generellt den post där det går att spara in pengar för den som vill.
Budgetplan för hushållet
Alla människor är olika och har behov av olika typer av budgetplaner. Det finns tre olika som är de vanligaste att utgå ifrån: 50/30/20 regeln, fasta och flexibla samt absolut minimum. Fungerar en budget dåligt är det alltid värt att prova en annan, det är viktigt och hitta en som fungerar bra.
I grunden handlar samtliga hushållsbudgetar om samma sak – få koll på utgifter och till och med kunna ha ett sparande.
Hushållsbudget enligt 50/30/20
50/20/30 är en beprövad metod som grundades i USA av Elizabeth Warren som en enkel metod för att lägga upp en budget. Modellen bygger inte på absoluta regler i form av fördelningen av kostnader utan kan ses som tydliga riktlinjer för dig som behöver lite extra stöd.
50 % är fasta kostnader
Av hushållets kostnader uppskattas häften att vara fasta kostnader, sådant du helt enkelt måste ha i vardagen. Det kan vara mat, transport, försäkringar och hyra.
30 % är rörliga kostnader
30 % av de kostnader som finns i ett hushåll räknas som rörliga kostnader. Allt från att äta ute, kläder till andra typer av nöjen som inte är ett måste för att kunna leva.
20 % är minska lån och öka sparandet
Resterande 20 % ska gå till att minska de lån som finns och öka sparandet. Fokus ska vara på att betala skulder först och i nästa steg bygga upp ett gediget sparande. Är fasta eller rörliga kostnader mindre än angivna procentsatser rekommenderas du att öka sparandet med de pengar som blir över i slutet av månaden.
💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
På Lånekoll.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.
Hushållsbudget med fasta och rörliga kostnader
En hushållsbudget kan också byggas upp på fasta och rörliga kostnader. Där de fasta kostnaderna är som de är. Alla behöver tak över huvudet och mat i magen, men flexibla kostnader handlar mer om något som vi inte måste ha utan vill ha. Fokus kan ligga på att räkna ihop alla rörliga kostnader och begränsa dessa.
Att köpa en kopp kaffe varje dag på vägen till jobbet, göra regelbundna restaurangbesök och gå på bio då och då blir över tid mycket pengar. Metoden bygger inte på att samtliga rörliga kostnader ska elimineras utan snarare uppmärksamma hur mycket pengar det handlar om månadsvis. Det kan motivera till att köpa en kaffe varannan dag och minska de rörliga kostnaderna på ett naturligt sätt.
Absolut minimum budget
Den som varje månad står inför att bankkontot är helt tom kan använda sig av den så kallade absolut minimum budgeten. Ställ upp fyra grundpelare som krävs för att livet ska kunna fungera. Här räknas normalt mat, nödvändig transport, hus och kläder in. Transport till och från arbete och basutbud av kläder. Utmaningen blir sedan att hålla fast vid denna budget. Genom att göra det kommer inte kontot vara tomt i slutet av månaden, möjligheten finns ofta till och med att spara pengar.
Fokusera på minskade kostnader och sparande
Två saker är viktigt för en stabil och bra hushållsbudget. Det första är alltid att minska kostnaderna. Minimalt med kostnader som måste ut varje månad gör det lättare över tid. Det i kombination med att amortera på lån för att minska räntekostnaden varje månad kan göra mycket för ekonomin.
Sparande är nästa grundsten. Ett hushåll bör alltid ha en buffert för oförutsedda händelser som att diskmaskinen och kylskåpet går sönder. Sparandet kan ske i många olika former, på sparkonto, i fonder eller aktier. Vad som passar er beror på livssituation och horisont på sparande. Sätt upp ett rimligt mål för hushållet och börja redan idag med både hushållsbudget och sparande!