spot_img
spot_img
More

    Hyra ut i andra hand – tänk på besittningsskyddet!

    Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andra hand? Då finns det flera saker att tänka på.

    Avtala bort besittningsskyddet

    Om du planerar att hyra ut lägenheten på längre tid behöver du tänka på besittningsskyddet. För att inte försätta dig själv i en situation där din hyresgäst bor kvar mot din vilja kan du upprätta ett separat avtal vid sidan av hyreskontraktet. Med detta avtal kan du avtala bort besittningsskyddet som träder in om din hyresgäst är i besittning av lägenheten under längre tid än två år. Besittningsskyddet innebär att du efter två år inte kan säga upp hyresgästen lättvindigt annat än om du själv behöver flytta tillbaka. Ett avtal där man avtalar bort besittningsskyddet ska oftast godkännas av Hyresnämnden, annars finns risk för att det räknas som ogiltigt.

    Investeringsbostad

    Får man köpa en lägenhet för att sedan hyra ut den i andra hand, det vill säga en så kallad investeringsbostad? Den som köper en bostadsrätt köper också in sig på en del i bostadsrättsföreningen och att köpa en lägenhet för eget bruk är aldrig något problem. Om du köper en bostad för att hyra ut den kan det vara klokt att först fråga bostadsrättsföreningen hur de förhåller sig till detta. Vissa föreningar kan ta ställning till om det finns en skälig anledning till uthyrningen.

    💡 Nyhet! – Nu kan man även jämför bolån & lånelöften hos Lendo
    På Lendo.se kan du nu jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån och lånelöften. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
    Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

    Giltigt skäl att hyra ut

    Vid skälig anledning godkänner de flesta bostadsrättsföreningar andrahandsuthyrning. Giltiga skäl kan exempelvis vara en släkting som är i behov av bostad, att din livssituation har förändrats eller att det inte är rätt tillfälle att sälja lägenheten. Om du ansöker om att få hyra ut i andra hand och får avslag behöver du vara medveten om att det går att överklaga beslutet. Om föreningen inte beviljar dig att hyra ut kan du vända dig till Hyresnämnden som kan bevilja din andrahandsuthyrning utan att föreningen kan hindra den. Det bästa är att kontrollera föreningens regler från början, innan du köper lägenheten.

    Uthyrningen är godkänd – vad händer nu?

    Det finns vissa saker att tänka på även när din uthyrning blivit godkänd. Du får inte ta ut för hög hyra och du behöver följa det regelverk som gäller för bostadsrättsföreningen. Hyran man tar ut ska vara skälig och täcka kostnader och utgifter. Ett bra tips är att låta hyresgästen betala till dig så att du i din tur som ägare kan betala in till föreningen. Om din hyresgäst missköter sig kan du råka illa ut.
    Om du hyr ut ett rum och själv bor kvar i lägenheten räknas det som inneboende, inte andrahandsuthyrning.

    Avtal med hyresgäst

    Om man behöver vända sig till Hyresnämnden för att få en andrahandsuthyrning beviljad är det vanligt att nämnden inte ger tillstånd för mer än ett år åt gången. I vissa fall kan upp till tre år lämnas men då arbetar ägaren oftast utomlands eller liknande.

    Skriftliga avtal är att föredra men det är inte något krav. Det går att skriva avtal innan du fått godkänt för att hyra ut, men då ska du skriva in i avtalet att det gäller endast om du får tillstånd att göra det.

    Allt fler hyr ut sin lägenhet i andra hand via Blocket. På Hyresgästföreningen säger man:

    – Det är förstahandshyresgästen som ansvarar för lägenheten, för att andrahandshyresgästen inte missköter sig och för att hyran betalas i tid till fastighetsägaren. Uppstår en skada i lägenheten, störningar, eller om hyran inte betalas in i tid till fastighetsägaren – är det du som förstahandshyresgäst som kan få krav eller en uppsägning, säger Anna Karlsson Wede, jurist på Hyresgästföreningen.

    Prissättningen för den som hyr ut en hyresrätt i andra hand ska enligt Hyresgästföreningen vara i stort sett densamma som för förstahandshyresgästen. Man kan addera en relevant summa för möblerna på runt 10-15 % av hyran. Skapa en inventarielista där du skriver ner hur lägenheten ser ut, t ex brister eller skador, innan du hyr ut den. Ta gärna bilder eller filma. Det är också upp till förstahandshyresgästen att kontrollera andrahandshyresgästen. Att utföra en kreditupplysning är att rekommendera.

    Senaste artiklar

    Relaterade artiklar

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här