spot_img
spot_img
More

  Pantbrev – Så mycket kostar pantbrevet

  Hur du hört talas om termen pantbrev, men har inte koll på innebörden? Då ska du läsa vidare; här nedan kommer vi förklara vad pantbrev är samt vad det kostar.

  Vad är ett pantbrev?

  Ett pantbrev har kort och gott med säkerhet att göra i samband med att du lånar pengar för att köpa en fastighet. Det här är en säkerhet som krävs av den bank som tillhandahåller ditt bolån. När du köper en bostad och tar ett bolån sätts din bostad i pant hos banken. Det här innebär att banken kan tvinga dig att sälja bostaden om du av någon anledning inte kan betala räntan på dina lån. Dessutom kan du inte sälja en pantsatt bostad hursomhelst, eftersom du i sådana fall måste lösa dina lån hos banken.

  Banken sköter allt det tekniska som har med pantbrevet att göra, inklusive kontakten med inskrivningsmyndigheten som registrerar och handlägger ärendet. Förr var pantbrevet ett fysiskt dokument; ett värdepapper som ofta förvarades i bankfack eller privata kassaskåp. I takt med digitaliseringen har dock pantbrevet blivit elektroniskt och som kund är det sällan du ser dokumentet. Det här har dock ingen egentlig betydelse för dig; pantbrevet är mer av en teknisk nödvändighet när det handlar om att låna ut pengar för köpt bostad.

  Ett pantbrev är aldrig knutet till en viss person, utan alltid till den fastighet det gäller. Det kan med andra ord redan finnas pantbrev till en bostad när du köper den, som du då tar över. I det fall att du behöver ta ett större lån än det belopp som finns på befintliga pantbrev behöver du komplettera med ytterligare ett pantbrev på resterande belopp. Det är med andra ord en fördel om det redan finns gamla pantbrev på högre belopp, eftersom det då minimerar kostnaden för dig.

  Köper du en bostadsrätt krävs inget pantbrev, eftersom du inte äger fastigheten utan endast har rätt att bo där – så kallad besittningsrätt. Det är en förening som står som ägare till fastigheten och därmed också lägenheten. Fastigheten kan trots detta vara pantsatt men det är som sagt inget som ska påverka dig som köpare av en lägenhet. Banken har möjlighet att ta din lägenhet i beslag om du inte betalar räntan på dina lån.

  💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
  På Lånekoll.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Pantbrevskostnader

  Kostnaden för ett pantbrev uttrycks i procent av pantbrevets totala värde och är för närvarande 2 %. Den här kostnaden kallas för stämpelskatt och kompletteras med en registreringsavgift hos Lantmäteriet som är 375 kronor.

  Om du exempelvis tar ett bolån på 3 miljoner kronor när du köper ett hus blir kostnaden för pantbrevet 60 375 kronor, där 2 % av 3 000 000 utgör 60 000 plus 375 kronor för registreringsavgiften. I det fall där det redan finns ett pantbrev om exempelvis 1 miljon kronor räcker det med att komplettera med ett nytt på totalt 2 miljoner kronor. Kostnaden för dig blir i det fallet 40 375 kronor, det vill säga 2 000 000 x 0,02 plus 375 kronor.

  Bra att känna till är att kostnaden för pantbrevet är avdragsgill i deklarationen vid försäljning, något som kan vara användbart för att minimera vinstskatter.

  🔗 Kalkylator för att beräkna pantbrevskostnaden

  💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
  På Lånekoll.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här