Många gånger har jag funderat över att lägga ett skambud när jag ska köpa hus, men jag har aldrig vågat. Ärligt talat är jag alldeles för feg för att göra något sådant.
Däremot känner jag några som har lyckats — men som även har skrämt bort både mäklare och säljare långt fler gånger än de nått framgång. Det kan ge ett oseriöst intryck att vara en så hård förhandlare att man inte vill betala vad huset är värt. En del säljare har även lagt ned så mycket tid, arbete och kärlek i huset att det kan kännas som att de får en knytnäve i magen då de får skambudet. Då kanske de inte alls vill ha med dig att göra framöver.
Men om säljaren är desperat, det inte finns fler spekulanter och allt annat klickar, kanhända det fungerar. Det är ju också beroende av att du inte har blivit förälskad i huset eller att du måste ha ett hus att flytta in i meddetsamma.
”På sätt och vis är det som att spela poker”, sa en man som ringde till mig. Som första part har han gett sig in en budgivning och lagt samma bud som utgångspriset: 1 340 000 kronor. Nu känner han sig tveksam, kanske skulle han ha börjat lägre? En fråga som naturligtvis är omöjlig att svara på. Då måste man först veta vad andra hus i området har sålts för, hur många familjer som tänker bjuda, om säljaren är under tidspress, samt mycket mer.
Många av oss tycker att det är obehagligt att förhandla om pengar. Vi kanske inte är vana vid det och tycker att det är en jobbig situation. Men efter besiktningen, om oväntade fel har uppdagats, är det i det närmaste ett måste att kunna prata för sig.
En god vän fann nyligen fukt och röta i ett hus efter besiktningen. Hon påtalade felen och säljaren drog raskt av 250 000 kronor på huspriset. Inte mer än rätt, tycker jag.
💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
På Lånekoll.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.