spot_img
spot_img
More

  Tips vid företagslån för fastighetsinvestering

  Ska ditt företag investera i en fastighet, kanske för att använda själv eller för att hyra ut?
  Det är inte så komplicerat som man kan tro eftersom man oftast använder fastigheten som säkerhet. Du behöver också ha i åtanke att kreditgivare och banker kan erbjuda flera kringtjänster i samband med företagslån till fastigheter. Dessa tjänster kan ha ett större eller mindre adderat värde för dig. Se till att få rätt erbjudande för just ditt företag.

  Risk och säkerhet

  Vissa lånegivare erbjuder spridning av risken, det vill säga att företagslånet delas upp i flera lån med olika bindningstid och därmed olika räntevillkor till din fördel. Det kan vara bra att fråga efter detta. I övrigt fungerar företagslånet som ett ordinärt lån.

  En fastighetsinvestering innebär att det finns en fastighet, besiktigad och värderad till ett specifikt värde. Det smidigaste är förstås att fastigheten agerar säkerhet för lånet, vilket också är det vanligaste. Om du är ett mindre nystartat företag – eller har speciella omständigheter – kan banken eller kreditgivaren begära kompletterande säkerheter som företagsinteckning eller personlig borgen. Se i så fall över detta noga, och koppla det till fastighetens värde.

  Självklart vill man helst inte ha en personlig borgen, men ju lägre risken blir för banken desto bättre ränta kan du få på lånet. Det bör ligga i ditt intresse att sänka räntan, men också att minska den egna risken – vilket innebär att du behöver balansera båda.

  En affärsidé

  Det finns flera anledningar för ett företag att investera i fastigheter. Det kan vara en affärsidé att exempelvis tillhandahålla dessa för hyresgäster och på så sätt finansiera amorteringen. Det kan vara ett renoveringsobjekt eller en långsiktig investering i ett område där värdet stiger över tid.

  Grön fastighetsfinansiering

  Det kommer alltfler ”gröna” erbjudanden på lånemarknaden för att stötta processer i förvaltning av fler byggnader som har en lägre påverkansgrad på miljön. Om tanken är att också investera i en energi-och resurseffektiv fastighet bör du se dig om efter ett ”grönt” erbjudande för fastighetsfinansiering med energiklassificering A eller B. Flera banker och lånegivare kan erbjuda detta idag. Fråga dem!

  Vill du lära dig mer om fastighetslån för företag eller hitta ett fastighetslån som kan passa ditt företag, besök Payup.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här