spot_img
spot_img
More

  Bästa tiden att köpa ny bostad

  En bostadsinvestering är för många av oss den största investeringen vi gör. Därför vill man få bästa möjliga pris på sin drömbostad, så att man i framtiden kan göra en vinst på den. Det är mycket att ta hänsyn till när det kommer till bostadsmarknaden. Kollar man långsiktigt på marknaden är det allra bäst att köpa under högsäsonger som vår och höst, samt medan räntorna är höga. Höga räntor ger lägre bostadspriser.

  Räntor är ett helt kapitel i sig, vilket vi inte kommer fördjupa oss i denna artikel. Utan vi koncentrerar oss istället på vilken tid på året som lämpar sig bäst för dig som köpare inför bostadsköpet.

  Vilken årstid som är bäst lämpad att investera under beror på vilken typ av bostad du är intresserad av. Hus påverkas exempelvis mycket mer av årstiderna än lägenheter. I regel kan man säga att de bästa fynden kan göras under vintern, medan det är svårare att fynda på våren.

  Köpa hus

  köpa hus årstid

  Husmarknaden är väldigt säsongsbetonad. I samband med att våren tittar fram och vi närmar oss sommaren växer längtan sig allt större efter att ha sin egen trädgård och uteplats. Detta leder till att spekulanterna på husmarknaden blir allt fler under våren. Därmed är det bäst för dig som säljare att sälja under våren, medan det kan vara svårare att göra ett riktigt fynd under denna period.
  Utbudet på hus är däremot som störst efter sommaren. Efter semesterledigheten är det många par som väljer att gå skilda vägar, vilket leder till att man säljer sin gemensamma bostad under tidig höst. Samtidigt är det många som längtar efter ett större boende under sommaren, så trots att utbudet ökar så ökar även efterfrågan.

  Vår/höst

  Utbudet är som bredast under vår och höst. Marknaden anses vara starkast under vårperioden, då man har hela sommaren framför sig och allt fler vill ha egen trädgård. Efterfrågan är därmed väldigt stor trots att utbudet ofta är brett. Vår och tidig höst är alltså säljarens marknad, och inte lika gynnsam för dig som köpare. När vi kommer in till sen höst kan du däremot göra en hel del fynd.

  Sommar/vinter

  Sommar och vinter bakas ihop till en period då båda är förknippade med ledigheter. Utbudet minskar under högsommar. De allra flesta har annat inplanerat som dom vill ägna sin lediga tid åt, så många skjuter upp försäljningen till efter sommaren.
  Däremot letar många fortfarande efter sitt drömhus. Så trycket på marknaden är fortfarande väldigt hög, samtidigt som utbudet är stramt. Ingen bra period att fynda med andra ord.

  Till skillnad från sommaren så är det mindre spekulanter under vintern. Fokus ligger på annat samtidigt som det mesta ser lite grått och tråkigt ut. Bilder gör stor skillnad på försäljningen. Är ett hus fotat i gråa omgivningar kan du lyckas göra ett fynd, om du kan fantisera hur huset ser ut under sommaren. Ett tips är att leta upp bilder eller kolla på google maps, har du tur fotade google under sommaren.

  💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
  På Lånekoll.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Tips till husets säljare

  Är du intresserad av att sälja ditt hus vill du visa upp med bilder från när det blomstrar ute. Det är främst under vår och sommar längtan efter just ett hus är som störst, då man ser sig själv ute i trädgården en varm sommardag. Det är alltså denna bild du vill ge spekulanterna. Även om du tänkt sälja under hösten är ett tips att fota hemmet under sommaren. Sommarbilder gör det lättare för spekulanten att se sig själv sitta på altanen under högsommaren.

  Betala inte onödigt mycket för mäklaren
  Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt jämföra mäklare och att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i området där du bor. Du skickar in dina uppgifter, det är helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra mäklarna. Du väljer sedan själv om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita eller inte. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare men även när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

  Köpa lägenhet

  köpa lägenhet årstid

  Till skillnad från husmarknaden är lägenhetsmarknaden ungefär lika stark året runt. Undantag är högsommar eller vinter, då vi är lediga och upptagna med annat.
  Lägenhetsmarknaden är därmed lite svårare att peka ut exakt när man har som störst chans att fynda som köpare. Här får man mer hålla koll på bostadsmarknaden i stort för att veta om det är en gynnsam period att köpa eller inte.

  Vår/höst

  Lägenhetsmarknaden är i princip den samma under både vår och höst. Marknaden är väldigt stabil under denna period. Utbudet är brett och efterfrågan är stor. Statistik visar dessutom att just 3:or eller 4:or är som mest eftertraktade under höst och vår. Med tanke på att det är en stabil marknad är det inte lika lätt att fynda som det kan vara på sommar och vinter.

  Sommar/Vinter

  Är det en fin sommar minskar engagemanget. De flesta spenderar hellre tid på stranden eller är bortresta, vilket innebär att lägenhetsspekulanterna minskar. Är man själv uppmärksam under denna period och går på visningar kan hitta en guldklimp som vanligtvis skulle ha många mer budgivare som istället nu är på semester.
  Vintern är precis som för hus en bra period att fynda. De flesta går hellre i ide och suget efter att flytta minskar. Lägenheter som läggs ut på senhöst eller tidig vinter missas därför. Ju mindre uppmärksamhet en lägenhet får, desto större chans att ni är färre som är med på budgivning på samma lägenhet.

  💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
  På Lånekoll.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Tips till lägenhetens säljare

  Få spekulanten att flytta in i lägenheten precis just nu. Är det höst bör den göras mysig och ombonad, medan du till sommaren bör visa upp hur en härlig sommarkväll på balkongen ser ut. Som alltid ska du visa upp lägenheten väldigt cleant, då spekulanten enkelt ska kunna se sig själv bo i bostaden.

  Jämför mäklarnas tjänster och provisioner
  För att ta reda vad mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda i form av tjänst och arvode/provision kan du nyttja den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Det är helt gratis att fylla i en ansökan och du förbinder dig inte till något.

  Du får då hjälp att samla in offerter och att jämföra olika mäklare som är aktiva där du bor. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita.
  På Hittamäklare kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här