spot_img
spot_img
More

  Besiktningsklausuler

  På sistone har jag fått fler telefonsamtal än vanligt från folk som känner sig lurade när det gäller så kallade besiktningsklausuler.

  För dig som inte är insatt i frågan kan jag berätta att det i storstäderna oftast går så hett till när man ska köpa hus att man skriver kontraktet först och därefter gör en besiktning av huset. Förfar man på det här viset kan det bli problem, beroende på hur besiktningsklausulen utformas i kontraktet.

  Hur skall besiktningsklausulen vara utformad?

  Både Konsumentverket och myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen rekommenderar mäklare att skriva kontraktsklausulen på följande (grovt förenklade) sätt:

  ”Om köparen inte är nöjd med besiktningen kan köpet hävas.”

  Du ska alltså kunna hoppa av köpet utan att ge en anledning och/eller förklaring. En del seriösa mäklare använder sig av klausuler skrivna på detta vis, men långt ifrån alla.

  Se upp för krångliga och luddigt skrivna klausuler där du som köpare t ex måste hitta fel i huset som kostar minst 50 000 kronor att åtgärda för att kunna häva köpet.

  Med formuleringar av det slaget är det som bäddat för konflikter. I slutändan kanske du inte alls kan dra dig ur köpet fastän du trodde det från början.

  Betala inte onödigt mycket för mäklaren
  Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt jämföra mäklare och att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i området där du bor. Du skickar in dina uppgifter, det är helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra mäklarna. Du väljer sedan själv om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita eller inte. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare men även när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här