spot_img
spot_img
More

  God idé att hyrköpa bostad?

  Kan man hyra sin bostad för att så småningom köpa den? Detta kan vara ett smart sätt för exempelvis barnfamiljer för att slippa lägga upp pengar för kontantinsats.

  Hyra eller äga?

  År 2010 införde Finansinspektionen ett bolånetak som gör att bostadsköparna får belåna som mest 85 % av värdet på bostaden. Resterande behöver man ha sparat eller förväntas betala på annat sätt.

  – I dag finns två typer av boende, det hyrda eller det ägda. Men borde man inte kunna skapa ett steg emellan och göra det lättare för folk att gå från det hyrda till det ägda boendet. Det var själva grundtanken, säger Jesper Eliason till DN.

  Eliasson är VD för bolaget Bodil som ägnar sig åt hyrköp – det vill säga hyresgäster som efter några år köper loss sin bostad. Att få ett ”besittningsskydd” skapar trygghet. Hos Bodil hyr kunderna bostäder med syfte att inom 3-10 år köpa loss bostaden. Hyran sätts som på en vanlig hyresrätt, vilket förstås gör att radhus och villor kan få ganska höga hyror i dessa skeden.

  💡 Nyhet! – Nu kan man även jämför bolån & lånelöften hos Lendo
  På Lendo.se kan du nu jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån och lånelöften. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
  Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Ingen kontantinsats

  Majoriteten av de som hyrköper är 30-44 år och 65 % av dessa är barn. För det mesta är hyrköparen en ung barnfamilj som kanske har tufft med kontantinsatsen. Man har en bra inkomst men inte hunnit spara ihop så pass mycket ännu.

  Vid hyrköp får man en ”husbudget” där ekonomin får en genomgång och minst en person i hushållet behöver ha fast inkomst. Prisnivån på hyran avgörs baserat på individuell ekonomisk situation. När köparen valt sin bostad kontaktar Bodil mäklare samt sköter budgivning och besiktningen – man agerar också ”fastighetsägare” tills hyresgästen köper loss bostaden. Om husets värde går upp under hyrtiden delas detta upp mellan Bodil och hyresgästen.

  Källor:

  https://www.dn.se/ekonomi/hyrkopa-sin-bostad-ett-svar-pa-bolanetaket/

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här