spot_img
spot_img
More

  Ökar en laddbox värdet på din fastighet?

  Det är populärt att skaffa en laddbox för att kunna ladda sin elbil på ett snabbt och säkert sätt. Men hur är det med själva investeringen, får man tillbaka den i form av att fastigheten ökar i värde?

  Den frågan och fler ska vi försöka svara på i denna artikel.

  Hur påverkas fastighetsvärdet av en laddbox-installation?

  Om du väljer att installera en laddbox i ditt hem är det sannolikt att värdet på ditt hus ökar. Martina Wikström, som är samordnare för laddinfrastruktur på Energimyndigheten har sagt att fastigheter med laddbox kan ha ett ökat värde, men det finns samtidigt inga undersökningar att vila det påståendet mot.

  Men trots att det inte finns några hårda fakta som pekar på att man får en värdeökning på sin fastighet tack vare en installation av en laddbox finns det mycket som pekar på det.

  Vattenfall har tagit fram siffror som säger att det år 2022 finns 450 000 laddbara bilar. Den siffran kommer sannolikt öka, och tack vare det kommer behovet av laddboxar i hemmet bli än större än vad det är idag. Av den anledningen kommer en laddbox förmodligen vara en bra investering som bär sig ekonomiskt.

  Även om de som är intresserade av en viss fastighet inte har elbil idag kommer fastigheten sannolikt ses som mer attraktiv om den här en laddbox. Detta då den således blir framtidssäkrad för nästa ägare som enkelt kan ladda sin elbil med den laddbox som redan finns installerad på fastigheten.

  Faktorer som pekar för och emot en värdeökning

  Faktorer som pekar på att värdet ökar:

  • Gäster och husägare kan ladda sina elbilar på ett enkelt sätt. Det borde vara något som uppskattas, och som därför höjer värdet på fastigheten.
  • Det är billigt att installera en laddningsbox tack vare avdraget för grön teknik. Och ju billigare investeringen är, desto lättare blir det för värdeökningen att överstiga investeringskostnaden.

  Faktorer som pekar på att värdet inte ökar:

  • Alla har inte en elbil, och alla vill inte ha en elbil. De som inte vill ha elbil sätter därför förmodligen inte något större värde i att ha en laddbox för elbilar på fastigheten.

  Är det värt det att investera i en laddbox?

  Ja, om du har en elbil är det värt det att installera en laddbox i ditt hem. Idag får du 50 % ”rabatt” i form av en skattereduktion från staten när du installerar en laddbox i ditt hem. Det är inte heller en bra idé att ladda en elbil i en vanlig stickkontakt, så en laddbox i hemmet är lite av ett måste när man skaffar en elbil.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här