spot_img
spot_img
More

  Hur kan du finansiera din kontantinsats med lån?

  För att kunna ta ett bolån måste du ha en kontantinsats. Kontantinsatsen är 15 procent av det du får betala för bostaden. Banken som ger dig bolånet kan inte låna dig pengarna till denna del. Men du kan ta ett privatlån för att få ihop kontantinsatsen och därmed få igenom bolånet.

  Köpa bostad med två lån

  Rent praktiskt är det möjligt att köpa bostad med två lån från olika kreditgivare. Du kan ta bolånet från en bank och sedan låna till kontantinsatsen från en annan kreditgivare. Det andra lånet kallas för privatlån och är givetvis mycket mindre än själva bolånet.

  Om din ekonomi tillåter dessa två lån samtidigt kan det här vara en lösning. Det ska dock nämnas att det finns kreditgivare som inte tillåter att din kontantinsats utgörs av ett lån. De kommer att syna var pengarna till kontantinsatsen kommer ifrån och sedan avgöra om de godkänner den eller inte.

  Privatlån för kontantinsats är utan säkerhet

  Ett privatlån fungerar inte som ett bolån trots att du använder det för att köpa bostad. Du kommer inte att ha någon säkerhet för privatlånet. Dessutom är detta ett lån som förväntas vara återbetalt mycket snabbare än lånet för de resterande 85 procenten av bostadens kostnad.

  Det allra bästa är om du kan spara ihop till kontantinsatsen. Även om du har en ekonomi som tillåter högre kostnader för lån varje månad kan det här bli tungt. Då det finns möjlighet att ta lånet från en släkting eller vän utan ränta och utan snabb återbetalningsplan kan det också bli en bättre lösning.

  Vem får låna till kontantinsats?

  Det kan verka som en enkel och smidig lösning. Banken ger dig 85 procent och så får du 15 procent till från ett privatlån från en annan kreditgivare. För den som har en stabil ekonomi med inkomst som täcker utgifterna för lånet är det inte svårare än så.

  Men det är inte alla som får ett privatlån för en kontantinsats. Kreditgivare ser noga på din kreditvärdighet. De tar inga onödiga risker. Om det finns betalningsanmärkningar, andra lån och indikationer om att du inte sköter din ekonomi får du med största sannolikhet nej till den här typen av privatlån.

  Räkna ut din kontantinsats

  Du kan först räkna ut din exakta kontantinsats då du vet vilken bostad du vill köpa. Då du antagligen är intresserad av en viss typ av bostad i ett visst område har du en god uppfattning om hur mycket pengar det rör sig om.

  Låt oss säga att du är intresserad av att köpa en lägenhet som kommer att kosta omkring 2 miljoner kronor. En bank ger dig ett lånelöfte för 2 miljoner kronor men du måste bidra med en kontantinsats på 15 procent av summan.

  Det betyder att du måste ha en kontantinsats på 300 000 kronor för att få lånet för bostaden. (0,15 x 2 000 000) Nu kan du börja se på alternativen. Det finns gott om kreditgivare som kan ge privatlån på 300 000 kronor och mer. Vilken ska du välja?

  Goda villkor är viktiga

  Mindre privatlån ska betalas in snabbare och de har ofta mycket högre ränta än bolånet. Det betyder dock inte att du måste nöja dig med något som liknar ett snabblån. Dra nytta av jämförande tjänster online. 

  För att komma fram till om ett privatlån är bättre än ett annat ska du beakta saker som:

  • Ränta
  • Kostnader och avgifter
  • Återbetalningstid
  • Straff vid förseningar

  Det är den samlade bilden av privatlånet som talar om för dig om det kommer att fungera bra för din kontantinsats. Sedan är det förstås viktigt att du väljer en kreditgivare med gott rykte. Ta reda på att det är en laglig långivare som får erbjuda den här typen av tjänster i Sverige.

  Ska du låna till kontantinsatsen?

  Det här är en mycket viktig fråga. Även om du har råd med de två lånen kan du ju ställa dig frågan om den ökade kostnaden är skälig. När ditt boende också kan ses som en investering kan det förstås vara så att du med tiden tjänar på att betala på lån hellre än att betala hyra.

  Det är också viktigt att beakta livskvalitet. Å ena sidan finns det fördelar med att bo i ett hem som du trivs i. Å andra sidan är det förstås så att ökade kostnader för lån kommer att påverka vad du har råd med under återbetalningstiden. Du får väga fördelar mot nackdelar för att komma fram till det bästa beslutet för dig.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här