spot_img
spot_img
More

  Köpa nyproducerad lägenhet

  En av de största affärerna du gör i ditt liv är att köpa bostad, och det ska vara rätt. En nybyggnation kan vara drömmen för många, men skillnaden mellan att köpa nytt eller en äldre bostadsrätt kan skilja sig åt en hel del. Det är viktigt att informera sig.

  Väg fördelar mot nackdelar

  Det uppfattas som en stor fördel att ingen har bott i en lägenhet tidigare, den är inte sliten och ingen annan har valt inredning. Man kan skapa ett boende som passar för egen del och ofta kan man påverka färger och materialval. Att slippa budgivning kan också var positivt eftersom en nyproduktion för det mesta har ett fast pris och lägenheten besiktigas innan inflyttning.

  Vad är nackdelarna då? En nyproduktion köper man oftast några år innan den är färdigställd och mycket kan hända på den tiden, bland annat med räntorna. Du behöver också överväga vad som passar din ekonomiska situation, månadsavgift och köpesumma är vanligtvis högre för nyproduktion än för en äldre lägenhet. Ibland kan en nybildad bostadsrättsförening vara mer skuldsatt vilket kan ge högre framtida kostnader.

  💡 Nyhet! – Nu kan man även jämför bolån & lånelöften hos Lendo
  På Lendo.se kan du nu jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån och lånelöften. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
  Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Ingen insyn från början

  Som köpare av en nyproduktion får du en svagare position rent rättsligt – från början. Du har ingen insyn i vad som händer förrän lägenheterna i huset är inflyttningsklara och stämman väljer sin första styrelse. De problem som då uppkommit innan stämman får den nya styrelsen i efterhand ta tag i. Ingen insyn gives i förväg.

  Den som köper en nyproducerad bostadsrättslägenhet har en svag rättslig ställning. Först när huset är inflyttningsklart och den första stämman väljer den första styrelsen kan de nya medlemmarna få insyn i projektet och då kan en rad problem redan ha uppstått. Problem som ofta blir den nya styrelsens huvudvärk.

  Bostadsrättsföreningen kan redan vara väl fungerande i den äldre lägenheten, i nyproduktionen bildas den innan huset byggts. Byggföretaget tillsätter en interim styrelse (byggstyrelse).

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här