More

  Budgivning

  Efter visningarna är det dags för budgivningen. Fastighetsmäklaren administrerar budgivningen via sitt it-system och via telefonen. Alla bud som mäklaren tar emot måste enligt lag registreras i en budförteckning. Denna budförteckning skall sedan överlämnas till bostadens köpare och säljare när affären är i hamn. Detta görs för att budgivningen skall vara transparent och för att minska risken för bulvaner i budgivningarna.

  Budförteckningen skall innehålla:
  Budgivarens namn och kontaktuppgifter (adress, e-post eller telefonnummer).
  Budets belopp, tidpunkt och eventuella villkor

  Några viktiga punkter

  • Säljaren bestämmer reglerna kring budgivningen och även vilken budgivare som får köpa bostaden. Det är inte mäklaren som bestämmer.
  • Bud är inte bindande och budgivare kan därför dra sig ur en budgivning när som helst.
  • Det är fritt fram att lägga bud på en bostad innan dess att kontrakt är skrivet. Det betyder att det kan trilla in bud även fast budgivningen är avslutad.
  • Mäklaren måste vidarebefordra alla bud till säljaren.
  • Vissa bud kan vara villkorade, till exempel med ett lånevillkor eller ett försäljningsvillkor.

  Går du i tankar att köpa bostad?
  Om du är ute och letar ny bostad så bör du alltid vara förberedd och ha ett lånelöfte klart från banken. På dagens bostadsmarknad går det fort i svängarna så se till att vara väl förberedd. Med ett färdigt lånelöfte kan du gå på visningar och lägga bud på de bostäder du gillar. Vi rekommenderar att du söker lånelöfte hos hemsidan Lånekoll.se. De jämför ca 30 st banker för att kunna erbjuda dig riktigt låga räntor. Det har lyckats ordna räntor ända ner till 1,09 % åt vissa kunder. De kan även hjälpa dig att förhandla ner räntan på befintliga lån.
  Det är helt gratis att göra en ansökan hos Lånekoll.se och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

  Det är alltid säljaren som bestämmer

  Det är säljaren som bestämmer om, när och hur bostaden skall säljas. Mäklaren agerar endast mellanhand så alla beslut som tas är säljarens. Det betyder till exempel att säljaren när som helst kan ångra sig och inte längre vilja sälja bostaden. Det betyder även att säljaren kan välja vilken av budgivarna som får köpa bostaden, oavsett vem som lagt det högsta budet.

  Olika möjlighet till övertagande av bostaden
  Det kan ibland bli så att säljaren väljer någon annan köpare än den som lagt det högsta budet. Det kan bero på olika saker med den vanligaste anledningen är att den som köper bostaden kan överta bostaden tidigare än den som lagt det högsta budet.

  Försäljningsvillkor i budet
  En annan vanlig orsak är att den som lagt högsta budet har villkorat sitt bud med att den egna bostaden måste säljas för att affären skall gå igenom. Detta kallas för ett försäljningsvillkor och det är en vanlig anledning till att säljaren väljer en annan köpare än den som lagt det högsta budet. Säljaren vill helt enkelt inte risker att affären inte går i lås ifall köparens bostad inte blir såld. Då väljer säljaren ofta en köpare som inte har något försäljningsvillkor i sitt bud, trots att budet är lägre.

  Om man är missnöjd med att man inte fått köpa bostaden eller liknande så är det alltså inte mäklaren man skall bli arg på, det är säljaren som bestämmer helt enkelt.

  Öppen eller stängd budgivning

  Det vanligaste är öppna budgivningar. I en öppen budgivning lämnar budgivarna sina bud till mäklaren och mäklaren vidarebefordrar buden till de andra som deltar i budgivningen. Buden brukar också läggas upp på mäklarens hemsida.

  I en sluten budgivning (vilket i princip aldrig används idag) så får budgivarna inte någon information om vilka andra bud som läggs på bostaden.

  Frågor och svar

  Hur lägger man bud på en bostad?
  Svar: Du kan lägga bud på en bostad till mäklaren via telefon, mail eller via sms. Mäklarnas it-system har en inbyggd budgivningsfunktion där sms skickas ut till budgivarna varje gång ett bud läggs. Via budgivningsfunktionen kan man även lägga sms-bud.

  Hur mycket måste jag höja?
  Svar: Enligt lagen får du lägga exakt vilket bud du vill. Oftast brukar dock mäklaren tillsammans med säljaren sätta en minsta höjningsgräns. Gränserna för minsta höjning är vanligtvis 5 000 kr, 10 000 kr eller 25 000 kr.
  Om du bryter mot de regler som säljaren och mäklaren satt i budgivningen så riskerar du att säljaren väljer bort dig som köpare eftersom du inte följt reglerna.

  Det kom in ett bud trots att budgivningen är avslutad?
  Svar: Innan dess att ett kontrakt/överlåtelseavtal är signerat av både köpare och säljare så är affären fortfarande öppen. Det innebär att mäklaren fortfarande är skyldig att förmedla alla bud som kommer in vidare till säljaren. Om säljaren väljer att ta emot ett bud trots att budgivningen är avslutad så öppnas budgivningen upp igen.

  Jag blev bortvald trots att jag hade det högsta budet?
  Svar: Tyvärr, säljaren väljer helt fritt vem som skall få köpa bostaden. Det är så reglerna är. Du får hitta en annan bostad att köpa.

  Mäklaren struntade i mig trots att jag ville lägga bud?
  Svar: Mäklaren måste ta emot dina bud och förmedla dom till säljaren. Om du upplever att mäklaren agerat felaktigt kan du anmäla mäklaren till fastighetsmäklarinspektionen.

  Betala inte onödigt mycket för mäklaren
  Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt jämföra mäklare och att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i området där du bor. Du skickar in dina uppgifter, det är helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare.se hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra mäklarna. Du väljer sedan själv om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita eller inte. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare men även när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

  Senaste artiklar

  Låneförmedlare hjälper dig låna till renoveringen

  Det är sällan man har råd att bekosta en mer omfattande renovering ur egen ficka. I dessa situationer väljer många att teckna...

  Bästa tiden att köpa ny bostad

  En bostadsinvestering är för många av oss den största investeringen vi gör. Därför vill man få bästa möjliga pris på sin drömbostad,...

  Renovera kök och öka värdet

  Det är en hel del att tänka på inför och under en köksrenovering. Ofta är det snygga köksluckor som används som bas för resten...

  Prisvärda men prishöjande bostadsrenoveringar

  Att köpa sin egen bostad är det många som drömmer om att göra, inte minst då man börjar komma upp i åren...

  Fackförbund för fastighetsmäklare

  Mäklare är ett yrke där man sällan talar om fackförbund. Anledningen är att man vanligtvis arbetar på 100% provisionslön. Man har ingen...

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här