spot_img
spot_img
More

  Lagfart

  När en fastighet byter ägare måste detta registreras hos Lantmäteriet. Denna ägarregistrering heter lagfart. Om man stå registrerad som ägare eller delägare av en fastighet hos Lantmäteriet så är man en så kallad lagfaren ägare av fastigheten.

  Lagfart söker man när man köper, ärver eller får en fastighet i gåva. Man skall även söka lagfart om någon delägare av fastigheten löses ut via bodelning.

  Hur mycket kostar lagfarten?

  Kostnaden består av två delar, stämpelskatt och administrationsavgift. Administrationsavgiften är på 825 kr och stämpelskatten är på 1,5 % av köpeskillingen (priset) eller taxeringsvärdet om det är högre än taxeringsvärdet.

  Räkneexempel:
  Du köper en fastighet för 5.000.000 kr.
  Stämpelskatten (1,5%) blir: 75.000 kr
  Den administrativa avgiften blir: 825 kr
  Totalkostnaden för lagfarten blir 75.825 kr.

  💡 Nyhet! – Nu kan man även jämför bolån & lånelöften hos Lendo
  På Lendo.se kan du nu jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån och lånelöften. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
  Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Om taxeringsvärdet överstiger köpeskillingen
  Överstiger taxeringsvärdet köpeskillingen så beräknas stämpelskatten på taxeringsvärdet istället för köpeskillingen.

  Arv, gåva eller bodelning
  Om man får en fastighet eller en del av en fastighet via gåva, arv eller övertar en fastighet via bodelning så behöver man inte betala någon stämpelskatt utan endast den administrativa avgiften på 825 kr.

  Kostnaden för lagfarten kan inte alltid bakas in i bolånet
  När du köper en fastighet får du endast låna upp till 85% av fastighetens värde som ett bolån. Om du inte har utrymme inom dessa 85% att låna till lagfartskostnaden blir du tvungen att spara ihop till kostnaden själv eller, om banken godkänner det, så kan du ta ett privatlån för att finansiera lagfarten. privatlån har en betydligt högre ränta en bolån så tag detta i beräkning när du gör din kalkyl för fastighetsköpet.

  Stämpelskatt för företag
  Om ett företag köper en fastighet är stämpelskatten 4,25%

  Söka lagfart
  Lagfart söker man på Lantmäteriets hemsida med hjälp av e-legitimation eller via pappersblankett. Du hittar även pappersblanketten på Lantmäteriets hemsida.

  Betala inte onödigt mycket för mäklaren
  Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt jämföra mäklare och att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i området där du bor. Du skickar in dina uppgifter, det är helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra mäklarna. Du väljer sedan själv om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita eller inte. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare men även när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

  Källor:

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här