spot_img
spot_img
More

  Sälja lägenhet – bästa årstiden

  Det finns ingen dålig tid att sälja lägenheter utom vid jul och nyår. Lägenheter har oftast inte uteplatser och grönska som du behöver ta hänsyn till om du säljer ett hus. Här gäller det bekvämligheter och ”coolfaktor” inomhus.

  Generellt sett kan man säga att bästa tiden att sälja lägenhet är tidig vår och tidig höst vilket betyder direkt efter semestrarna. När människor återkommer efter julledigheten eller sommarsemestern är man vid positivt sinne. Men egentligen är marknaden för lägenheter bra året om som sagt.

  Priset

  Lägenhetspriserna är ganska stabila över året, förutom vid jul-och nyår – men det är inte bara årstiden som påverkar priset. Sysselsättningsnivån i samhället påverkar också, om människor blir arbetslösa minskar köpkraften och hushållens disponibla inkomst. Utbudet påverkar också, om det exempelvis finns många attraktiva nyproduktioner med toppmoderna kök och badrum. Detta kan sätta ribban för hur du behöver konkurrera med ditt objekt mot andra.

  Detta har inget med årstiden att göra, det handlar helt och hållet om en behovsdriven marknad – om kunden ska välja mellan en toppmodern lägenhet och en som inte är renoverad kan den orenoverade lägenheten få det svårt att konkurrera. Du behöver därför diskutera med din mäklare vad som kan behöva utföras för att höja priset och göra din lägenhet konkurrenskraftig.

  Betala inte onödigt mycket för mäklaren
  Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt jämföra mäklare och att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i området där du bor. Du skickar in dina uppgifter, det är helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra mäklarna. Du väljer sedan själv om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita eller inte. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare men även när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

  Årstider

  Lägenheten kan säljas närsomhelst, men inte under julhelgen. Intresset brukar försvinna redan runt Lucia då julhandlandet definitivt tar över.

  Den som säljer bostäder under sommaren har ett fåtal konkurrerande fastigheten på marknaden. Det gör att det kan bli högre slutpriser och istället konkurrens om det få bostäder som säljs. Det vanligaste är att man tror att sommaren är en dålig årstid att sälja lägenheten men det behöver inte stämma. En fördel med sommaren är att det ofta inte är ett så stort utbud just då.

  De stora ”försäljningsperioderna” är dock april-juni och augusti-september. Då finns det flest lägenheter till salu vilket förstår innebär större konkurrens och ännu viktigare med bra bilder och unika inslag. Priserna tenderar till att pressas ner.

  Om lägenheten ligger utanför storstadsmiljö, i bottenplan och har en altan eller uteplats blir den extra attraktiv under sommaren. Har du en lägenhet i markplan kan det vara en bra investering att bygga en altan eller en uteplats inför försäljningen.

  I samband med att skolorna börjar i augusti blir det en sorts nystart på lägenhetsmarknaden. Stor aktivitet uppstår i samband med att universitetsstudenter söker mindre lägenheter på flera håll i landet, men även större lägenheter för exempelvis ensamstående med barn blir attraktiva. Om din lägenhet faller under någon av dessa kategorier ska du förmodligen sälja den i augusti. Kommunicera med din mäklare och håll koll på utbudet så att det inte finns för många likvärdiga lägenheter till bättre priser. Då kan du avvakta lite grann eftersom aktiviteter kommer att vara fortsatt hög under kommande månader.

  Efter jul och nyår är det dags!
  Det finns många nya köpare på marknaden och utbudet ökar successivt. I mars kan det finnas ett stort utbud av lägenheter i annonserna. I januari, när ljuset kommer tillbaka, börjar människor blicka framåt och påbörja nya livsresor – kanske som att köpa en lägenhet. Det börjar hända saker på bostadsmarknaden i januari vilket tydligt märks under den andra och tredje veckan i månaden. Många lägger ut sina bostäder redan den första veckan i januari och sedan eskalerar utbudet undan för undan.

  Styla efter årstid

  För att göra lägenheten ännu mer attraktiv kan du ”årstidsstyla” den. Om det exempelvis är april månad kan du ha tulpaner eller andra ”somriga” växter som skapar glädjekänsla. Säljer du på hösten kan du kombinera med bladväxter eller typiska höstväxter, kanske med inslag av rostfärger. Fördelen med att sälja under den ljusare årstiden är att du kan använda naturligt ljus som flödar in. Under den mörkare årstiden är belysningen avgörande för att lägenheten ska få den rätta känslan och stämningen. Även detta påverkar spekulantens aptit i budgivningen.

  Tips:
  Glöm ej att jämföra mäklarna i ditt område och deras offerter med hjälp av Hittamäklare.se. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här