spot_img
spot_img
More

  Samla mindre lån genom att höja bolånet

  Frågan nedan är ställd av en av våra besökare som har funderingar kring att höja bolånet och passa på att samla mindre lån på detta vis.

  Fråga:

  Jag har ett befintligt bolån. Om möjlighet finns skulle jag dock vilja höja detta för att kunna samla mindre lån. Min fråga är: kan man samla mindre lån och krediter genom att höja sitt bolån? Vilka fördelar och nackdelar ser ni med att göra detta? Tacksam för svar!

  Svar:

  År 2010 infördes ett bolånetak i Sverige. Detta gjordes efter finanskrisen som ett sätt att stärka skyddet för låntagare med bolån. Taket har gjort det svårare för vissa konsumenter att köpa bostad, men tanken med det är att skapa en slags tröghet. Den syftar till att förhindra att en situation uppstår då du tvingas lämna hus och hem. Detta kan bland annat inträffa om belåningsgraden på bostaden är alltför hög och värdet på densamma minskar – banken kan då tvinga fram en försäljning av din bostad för att begränsa sin förlust.

  Ponera till exempel att du har köpt din bostad innan införandet av bolånetaket, att köpesumman var 2 000 000 kr och att du lånade 1 900 000 kr för att finansiera bostadsköpet. Skulle värdet på din bostad då sjunka med 10 % vore den istället värd 1 800 000 kr, vilket alltså är mindre än den summa som du lånat. Då finns risken att din bank sätter ut din bostad till tvångsförsäljning.

  Vissa politiska partier förespråkar en höjning av bolånetaket. I dagsläget ligger det dock fast vid 85 % av bostadens köpesumma. Det betyder att du i praktiken behöver finansiera de återstående 15 % ur egen ficka. Med det sagt väljer vissa konsumenter att teckna så kallade blancolån för att få ihop pengar till kontantinsatsen. Om taket skulle höjas skulle tröskeln till bostadsmarknaden sänkas för många svenskar. Samtidigt skulle även risken för överbelåning öka.

  Låt oss nu återgå till kärnan i din fråga. Ja, det är ofta möjligt att samla mindre lån och krediter genom att höja bolånet. Detta förutsätter dock att du har ett obelånat utrymme som motsvarar ditt behov av finansiering. För att kunna baka in andra lån i ditt bolån behöver du med andra ord ha lånat till mindre än 85 % av köpesumman eller få en högre värdering av bostaden. Om inte något av detta är möjligt kan du istället kontakta din bank för att se om du har möjlighet att beviljas ett privatlån.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här