More

  4 st saker att tänka på när du skall köpa hus

  Huset är förmodligen det överlägset största köpet du gör i ditt liv. Det är därför väldigt viktigt att kolla upp vad som gäller så att man kan undvika obehagliga överraskningar. Om man missar något kan det bli väldigt dyrt eftersom det handlar om så stora pengar i husaffärer. Du hittar massor av matnyttig information kring köp av hus och bostäder på denna hemsida men även på nätet om du Googlar runt lite.

  1. Finansieringen

  Du bör ha finansieringen av husköpet ornat innan du börjar leta och gå på visningar. Skaffa dig ett lånelöfte och se till att du har pengar sparade till kontantinsats, lagfartskostnaden och eventuella kostnader för pantbrev.

  • Kontantinsats = 15 % av köpeskillingen
  • Lagfartskostnad = 1,5 % av köpeskillingen
  • Pantbrevskostnad = 2 % av summan för nya pantbrev som tas ut

  Går du i tankar att köpa bostad?
  Om du är ute och letar ny bostad så bör du alltid vara förberedd och ha ett lånelöfte klart från banken. På dagens bostadsmarknad går det fort i svängarna så se till att vara väl förberedd. Med ett färdigt lånelöfte kan du gå på visningar och lägga bud på de bostäder du gillar. Vi rekommenderar att du söker lånelöfte hos hemsidan Lånekoll.se. De jämför ca 30 st banker för att kunna erbjuda dig riktigt låga räntor. Det har lyckats ordna räntor ända ner till 1,09 % åt vissa kunder. De kan även hjälpa dig att förhandla ner räntan på befintliga lån.
  Det är helt gratis att göra en ansökan hos Lånekoll.se och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

  2. Belåna dig inte över öronen

  Undvik att ”maxa” ditt lånelöfte, dvs köp inte ett så dyrt hus som du bara kan. Ju mer lån du har desto större blir smällen om du blir av med jobbet eller om räntorna stiger kraftigt. Se till att ha goda marginaler i ekonomin när du köper så slipper du även här obehagliga överraskningar.

  3. Besiktiga

  Se alltid till att besiktiga huset innan köpet. Det kan bli extremt dyrt om det visar sig i efterhand att huset behöver dräneras om, om det är mögel i väggarna eller om taket behöver läggas om till exempel. Undvik dessa fällor genom att anlita en seriös besiktningsman. Det kostar oftast 10-15 tusen kronor men det är det definitivt värt. Chansa inte!

  4. Spara ihop extra pengar

  Se till att spara ihop extra pengar till en buffert för fel som kan dyka upp. När man äger hur så måste man vara beredd på att saker och ting går sönder eller behöver bytas. Det kan vara allt från kylen till värmepannan som går sönder och då är det många tusenlappar som skall ut. Spara ihop till en buffert på minst 20.000 kr så att det finns pengar för oförutsedda utgifter.

  Belåna dig inte över öronen när du köper hus, ha alltid goda marginaler

  Senaste artiklar

  Fackförbund för fastighetsmäklare

  Mäklare är ett yrke där man sällan talar om fackförbund. Anledningen är att man vanligtvis arbetar på 100% provisionslön. Man har ingen...

  Bostadsrätt

  En bostadsrätt innebär att du äger en lägenhet som en del av en bostadsrättsförening. Du får använda och bo i bostaden mot...

  Inred bostaden

  När det kommer till inredning finns det hur mycket som helst att lära sig. Många personer väljer ofta att inreda efter sina...

  Uppskov – bostad

  Om du säljer din bostad för att köpa en ny, och gör en vinst vid försäljningen så kan du i vissa fall...

  Låna till handpenning – handpenningslån

  Handpenning är en sorts förskottsbetalning som man betalar när man köper en bostad. Vanligtvis betalar skall den betalas in inom 14 dagar...

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här