spot_img
spot_img
More

  Bolån

  Ett bolån är ett lån som används för att finansiera ett köp av en privatbostad. Fastigheten eller bostadsrätten pantsätts som säkerhet av banken. Det betyder att banken som lånar ut pengarna registrerar bostaden som en säkerhet för att du skall betala tillbaka lånet. Om du inte klarar av att betala dina lån så tvingar banken fram en försäljning av bostaden och tar sedan sina pengar från försäljningen.

  Eftersom banken tar bostaden som säkerhet kan de erbjuda mycket lägre ränta på bolån än på privatlån (lån utan säkerhet).

  Krav för att få ett bolån

  Svensk lag kräver att du stoppar in 15% i egen kontantinsats, resterande 85% kan du då låna av banken som ett bolån.

  Det kan ju dock vara så att du inte har sparat ihop till någon egen kontantinsats (15%) som banken kräver. Det finns då möjlighet, att i vissa fall låna till kontantinsatsen. Ett sådant lån blir då ett lån utan säkerhet.

  Jämför lån till kontantinsatsen
  Jämför erbjudanden & räntor på kontantinsatslån hos 40 st olika banker med Lendo.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.

  Brygglån – överbryggningslån

  Äger du redan en bostad och vill köpa en ny, då kan du behöva ett så kallat överbryggningslån. Om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla kan du tillfälligt behöva ett lån för att betala den nya bostaden. Oftast är tanken att pengarna från försäljningen av din gamla bostad skall betala för det nya boendet men om du inte fått pengarna på tillträdesdagen, dvs när du tar över din nya bostad kan banken hjälpa till med ett brygglån. Du betalar tillbaka brygglånet så snart du fått pengarna från försäljningen av din gamla bostad. Om du äger en bostad och skall köpa en ny så kan det vara bra att läsa våra artiklar om räntekillnadsersättning samt att flytta över bundna lån från din gamla bostad till din nya.

  Handpenningslån

  Detta är en annan typ av lån. Detta lån innebär att banken tillfälligt lånar ut pengar till dig för att betala handpenningen (10%) på dina nyinköpta bostad. Handpenningen är ju en sorts förskottsbetalning och det är inte alltid man har de pengarna tillgängliga så tidigt i affärens skede.

  💡 Nyhet! – Nu kan man även jämför bolån & lånelöften hos Lendo
  På Lendo.se kan du nu jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån och lånelöften. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
  Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

  Senaste artiklar

  Relaterade artiklar

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här